Proces-verbal al Secțiunii Biblioteca și societatea
încheiat, astăzi, 24 mai 2018, cu ocazia desfășurării lucrărilor secțiunii Biblioteca și societatea,
în sala în Sala „Simion Mehedinți”, a Bibliotecii Naționale a României, începând cu ora 12:00
Tema: BIBLIOTECA ÎN RITMUL ISTORIEI
Au fost prezenți 24 de colegi, de la: Biblioteca Națională a României, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, Universitatea București. Facultatea de Litere. Departamentul de Științe ale Comunicării, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Camerei Deputaților. Invitați speciali: prof. dr. Mircea Regneală - președinte onorific al ABR și dr. Nicoleta Rahme - director interimar Funcții Specifice de Bibliotecă Publică, Biblioteca Națională a României.
Corina-Mihaela Apostoleanu, președinte al secțiunii a rostit cuvântul de deschidere, mulțumind în mod deosebit gazdelor, respectiv Biblioteca Națională a României, pentru spațiul acordat și pentru toată disponibilitatea de a se implica activ în desfășurarea lucrărilor secțiunilor și diviziunilor ABR. De asemenea, președintele secțiunii a mulțumit pentru participare, invitaților speciali, precum și tuturor colegilor.
Președintele secțiunii a continuat cu prezentarea lucrărilor înscrise la secțiune, invitând-o la cuvânt pe Cristina Bandrabur, studentă, Facultatea de Litere, departamentul Științe ale Informării și Documentării, Universitatea București: Servicii nespecifice: tendințe în bibliotecile publice.
Lucrarea a evidențiat diferite exemple de servicii oferite de biblioteci publice, în special din SUA, care și-au diversificat oferta către utilizatori, incluzând împrumut de aparatură electronică (laptop-uri), jocuri de societate, ustensile de bucătărie și de grădinărit, materiale de construcție, semințe, vestimentație necesară unor momente sărbătorești din an, animale de companie etc. Concluzia lucrării este legată de apariția unor noi realități în dezvoltarea bibliotecilor publice.
Corina-Mihaela Apostoleanu a prezentat opinia sa, în legătură cu existența unui echilibru, între tradiția de bibliotecă publică și apariția de noi servicii. Subliniază că există opinii care spun că s-a pierdut scopul inițial al bibliotecii publice. De asemenea, a oferit exemple de noi achiziții și servicii din Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța.
Dorina Bălan a prezentat, la rândul său, exemple de astfel de noi servicii, neconvenționale, în biblioteci publice din lume.
Profesorul Mircea Regneală a prezentat punctul său de vedere, cu privire la diferența dintre bibliotecile publice din Europa și din SUA, principiile de la care s-a pornit, în fiecare situație. Europa a pus întotdeauna accentul pe colectarea de documente, în timp ce în SUA, a existat o mai mare preocupare pentru serviciile oferite, încă de la începuturile bibliotecilor publice.
A urmat Liana Elena Florea, studentă la Facultatea de Litere, departamentul Științe ale Informării și Documentării, Universitatea București. Tema lucrării: Biblioteci alternative sau bibliotecile din afara bibliotecii.
În lucrare s-a vorbit despre diferite tipuri de biblioteci neconvenționale, din afara zidurilor bibliotecii tradiționale. Astfel, se vorbește despre biblioteci călătoare, biblioteci plutitoare, transportul cărților cu diferite mijloace specifice, volume recuperate de lucrători de la salubritate, biblioteci pe plajă etc. Aceste biblioteci sunt înființate cu același scop, și anume acela de a servi publicul, fie în arii izolate, fie persoane defavorizate, ori de către unele comunități care au aceleași aspirații de cunoaștere și informare.
Corina-Mihaela Apostoleanu a arătat că a considerat deosebit de interesantă ideea pusă în practică în Israel, de a organiza o bibliotecă, în acord cu emoțiile utilizatorilor, după ce au citit cărțile respective de beletristică.
Dorina Bălan a vorbit despre biblioteca din parc și despre ideea unică în țară, de bibliotecă în gară, organizată la Galați.
Profesorul Mircea Regneală a apreciat în mod deosebit activitatea Bibliotecii Județene "V. A. Urechia Galați" și ideea bibliotecii din gară. A accentuat și importanța existenței voluntariatului în biblioteci.
Corina-Mihaela Apostoleanu a mai subliniat că aceste idei pot fi preluate și de către alte biblioteci publice din România. De asemenea, a vorbit despre biblioteca vie, inițiativă a mai multo biblioteci județene din țară, precum și despre vechimea ideii bibliotecii pe plajă și existența unei inițiative private de bibliotecă colorată, într-un centru comercial din Constanța.
În încheierea lucrărilor secțiunii, Corina-Mihaela Apostoleanu a vorbit despre participarea, împreună cu Dorina Bălan, la workshop-ul „Să lucrăm împreună la susținerea bibliotecii”, organizat la Budapesta, de către IFLA, în perioada 17-18 aprilie 2018, la Biblioteca Națională a Ungariei. Au fost prezenți reprezentanți din șase țări europene: Cehia, Polonia, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria. Evenimentul s-a centrat pe rolul bibliotecilor în implementarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă, incluse în agenda ONU 2030.
Menționăm că Dorina Bălan și Corina-Mihaela Apostoleanu au reprezentat România, în urma desemnării lor de către Asociației Bibliotecarilor din România, în anul 2017.
Corina-Mihaela Apostoleanu a vorbit despre tema Advocacy în bibliotecile publice-experiențe europene, așa cum a reieșit din discuțiile de la Budapesta. Importanța acțiunilor de advocacy este una cât de poate de clară, în contextul actual, când resursele financiare pentru bibliotecile publice sunt adesea limitate de factori externi culturii și educației.
Dorina Bălan a subliniat importanța ideii de lobby pe care fiecare bibliotecar, utilizator, respectiv, membru al comunității trebuie să îl facă, în vederea susținerii bibliotecii în fața autorităților.
Lucrările au prezentat un accentuat element de noutate și au fost urmate de discuții animate, pe temele abordate, cât și pe teme adiacente legate de evoluția bibliotecilor românești, la început de secol 21.
Corina-Mihaela Apostoleanu,
Președinte
Robertino Duvalmă,
Secretar