Proces-verbal

privind întâlnirea anuală a Diviziunii Biblioteci specializate

din cadrul ABR

În ziua de 23 mai 2013 s-a desfăşurat întâlnirea anuală a diviziunii Biblioteci specializate din cadrul ABR în localul Bibliotecii Naţionale de Fizică a Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN-HH), din oraşul Măgurele, judeţul Ilfov.

Tema dezbaterii: “Accesul deschis şi resursele digitale”, precum şi locul întâlnirii pentru Diviziunea biblioteci specializate au fost stabilite la Conferinţa Naţională a ABR de la Galaţi din septembrie 2012.

La eveniment au participat 28 de invitaţi: bibliotecari şi cercetători ai institutelor de cercetare din Platforma Magurele.

Doamna Federica Rosetta, manager pentru accesul deschis de la editura Elsevier a prezentat  lucrarea cu titlul: Elsevier and Open Access. Editura Elsevier este un important furnizor de publicaţii seriale şi monografice, specializate pe două ramuri distincte: ştiinţă şi sănătate.  În cadrul diviziunii  “Ştiinţă şi tehnologie” sunt delimitate domenii de cercetare precum: fizică şi astronomie, matematică şi statistică, chimie, biologie etc., domenii de care sunt interesaţi, în mod deosebit, specialiştii institutelor de cercetare din Platforma Magurele. Dincolo de versiunea print care limitează, într-o oarecare măsură cercetarea, accesul deschis oferă un imens spaţiu de documentare, mai ales pentru subiectele interdisciplinare.

Elsevier oferă acces permanent pentru activitatea de cercetare în două moduri: Gold Open Access şi Green Open Access.

Domnul Nicolaie Constantinescu, director Sparc Europe, a  prezentat: “Accesul deschis în Uniunea Europeană: model practic OpenAIRE”. S-a făcut referire la evoluția Accesului Deschis la nivel de politici europene, aducând în atenția audienței „produsul” eforturilor de implementare a Pilotului AD în cadrul PC7. De asemenea, domnul Constantinescu a consemnat pe site-ul http://www.kosson.ro/ participarea la întâlnirea de la Biblioteca IFIN-HH la adresa: http://www.kosson.ro/acces-deschis/51-cronica-oa/783-accesul-deschis-si-resursele-digitale-ifin-hh

Prezentările au fost urmate de discuţii privind accesul deschis şi resursele digitale. Conceptul de “acces deschis”  este mereu redefinit în funcţie de abordări.

Domnul Dr. Livius Trache, director ştiinţific al IFIN-HH, a participat la întâlnire şi şi-a exprimat interesul faţă de astfel de evenimente, la care este de dorit să participe cât mai mulţi cercetători.

De asemenea, s-a hotărât ca în luna octombrie 2013 să aibă loc următoarea întâlnire pe aceeaşi temă, tot la Biblioteca Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară.

Diviziunea biblioteci specializate,

Mihaela Zecheru

Valerica Grigore

 

 


 

Noutăți