Sub semnul centenarului, si sub egida Asociației Bibliotecarilor din România, s-au desfășurat o serie de activități în școlile județului Alba, cu ocazia Zilei bibliotecarului, a cărții și a drepturilor de autor.

La Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” din Alba Iulia am vorbit cu elevii despre diaconul Coresi și primele tipărituri, iar cadrelor didactice le-am dedicat o sesiune de comunicări, prezentând "Cartea românească veche între secolele XVI-XVIII în județul Alba". Au fost prezenți foști dascăli ai școlii care s-au dedicat talentului de a picta (prof. Ana Badilă - fost profesor de limba latină) și mai ales talentului de a scrie (prof. Viorica Roxa - fostă profesoară de limba și literatura română, profesorul școlii, cu cele mai multe cărți publicate). A fost un real succes, pentru că invitații au aflat lucruri interesante despre primele cărți apărute în Transilvania!

Gianina Barb – bibliotecar, Școala Gimnazială “Vasile Goldiș” Alba Iulia

Ziua Bibliotecarului s-a sărbătorit la Colegiul Național "Lucian Blaga" din Sebeș printr-o prezentare ppt despre Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia și despre Codex Aureus. Prezentarea a fost facută de bibliotecar Mirela Barb. Elevii au fost receptivi și își doresc ca în viitor să viziteze această bibliotecă. Atât cadrele didactice cât și elevii au fost foarte încântați de informațiile pe care le-au primit referitor la Biblioteca Batthyaneum.                                                                                                                                             

Bibliotecar,  Mirela Barb

Grupul Școlar ”Horea, Cloșca si Crișan” din orașul Abrud a desfășurat următoarele activități:

  1. Bibliotecar pentru o oră - cu eleviii claselor de gimnaziu V-VII am desfășurat o activitate în care rolurile s-au schimbat, elevii devenind bibliotecar, de unde au înteles ce înseamnă această frumoasă meserie.
  2. Tot cu elevii de gimnaziu cls. V-VII am confecționat cărți și, pentru că este anul centenarului, am cuprins în paginile cărților, date despre unire. Este o expoziție cu cărțile efectuate, iar cartea cu cele mai multe voturi este câștigătoare.
  3. Confecționarea unor semne de carte cu mesaje despre carte și bibliotecă.

Mariana Sidonia Bendea – bibliotecar Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan”, Abrud

Azi, 23 Aprilie 2018, cu emoții zugrăvite în sufletele și pe chipurile lor jucăușe, elevii Școlii Gimnaziale ”Simion Lazăr” Lunca Mureșului, au trăit bucuria de a dărui și a primi cărți, de a-și expune semnele de carte viu colorate sau copertele unor lecturi preferate.

Acțiunea dedicată omagierii Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor a avut ca scop conștientizarea elevilor asupra importanței lecturii în propria lor viață, de a deschide suflete pentru a dărui  adevărați ”prieteni reci, dar siguri” și de ce nu, de a aduce în prim plan curiozitatea de a răsfoi o carte ascunsă într-un cadou.

Astfel, a fost organizată o expoziție cu coperte  și semne de carte, precum și un stand cu cărți  frumos împachetate.  

Activitatea a culminnat cu  alegerea de cărți și semne de carte, reușindu-se stârnirea interesului pentru lectura de plăcere în rândul elevilor. 

Dana Hopîrtean – bibliotecar, Școala Gimnazială ”Simion Lazăr” Lunca Mureșului

Ziua bibliotecarului, activități desfășurate la Colegiul Tehnic Aiud, cu elevii claselor a-IX-a B si a-X-a C

Victoria Farca – bibliotecar Colegiul Tehnic Aiud

În data de 23 aprilie 2018 în școala noastră a fost sărbătorită Ziua Bibliotecarului, la Colegiul Național “Bethleen Gabor” din Aiud. Am sărbătorit Cărțile, Autorii și Bibliotecarii. În incinta bibliotecii școlare am organizat o expoziție cu titlul Comorile bibliotecii, am prezentat cărți valoroase, cei interesați au avut ocazia de a citi publicațiile foștilor și actualilor profesori și elevi ai colegiului. Kovács Kinga, profesor de limba și literatura maghiară a răsfoit aceste cărți împreună cu elevii din clasa a VII-a, iar Krizbai Jenő, profesor de istorie, împreună cu clasa terminală, profilul pedagogic. Au descoperit cu mirare operele profesorilor și elevilor cunoscuți de către ei.

Să apreciem Cărțile în fiecare zi, să ne încurajăm reciproc cu scopul de a citi, de a răsfoi cărți.

Ercsey Etelca, bibliotecar

 

Transmite

Bibliotecar

Gianina Barb – președinte Filiala Alba ABR

 

 


 

Noutăți