Proces-verbal,

Încheiat astăzi, 07.09.2016, în cadrul întâlnirii

Secțiunii Legislație de bibliotecă și perfecționare profesională

 

Lucrările secțiunii au avut loc la Universitatea Politehnica Timișoara, în cadrul Conferinței naționale a Asociației Bibliotecarilor din România, ediția a XXVII-a și s-a bucurat de prezența a numeroși participanți, atât bibliotecari cât și cadre didactice, directori de biblioteci, reprezentantul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, studenți etc.

 

Ordinea de zi:

1. Cuvânt de deschidere al președintelui secțiunii;

2. Prezentarea lucrărilor:

  • Proiectul Academiei Române: strategia României în următorii ani (2016-2035) – Bibliotecile depozitare ale cunoaşterii – autoare Mihaela Dragu, Maria Carmen Nadia Petre, Biblioteca Academiei Române.
  • Bibliotecarul și formatorii lui - autor Claudia Șerbănuță, Universitatea din Illinois.
  • Nevoi de formare profesională ale angajaților din biblioteci - autoare Mihaela Vazzolla, dr. Adriana-Elena Borună, Biblioteca Națională a României.
  • Coordonatele unei biblioteci în pas cu realitățile secolului al XXI-lea - autor Oana Stănescu, Universitatea din București.
  • Importanța bibliotecarului contemporan - autor Andreiana Maria Lupu, Universitatea din București.

3. Probleme organizatorice.

4. Concluzii și discuții.

 

1. În cuvântul de deschidere, doamna Mihaela Vazzolla a apreciat interesul pentru această secțiune și a exprimat regretul că nu vor putea fi susținute toate lucrările din cauza programului încărcat al conferinței.

3. După prezentarea lucrărilor, doamna Mihaela Vazzolla i-a informat pe cei prezenți cu privire la demisia domnului Bogdan Popescu din postul de secretar al secțiunii, din motive personale. Acesta a mulțumit pentru colaborarea foartă bună pe care a avut-o cu președintele secțiunii și a menționat că va participa la viitoarele ședințe atunci când timpul îi va permite. În acest context, doamna Mihaela Vazzolla le-a solicitat celor prezenți să facă propuneri pentru alegerea unui nou secretar. Doamna dr. Gabriela Jurubiță de la Universitatea din București a propus-o pe doamna dr. Adriana-Elena Borună de la Biblioteca Națională a României. Propunerea a fost votată de cei prezenți în unanimitate.

4. Discuțiile au vizat următoarele aspecte:

  • Situația privitoare la Legea bibliotecilor.

Propunerile de modificare a legii formulate atât de ABR cât și de reprezentanții bibliotecilor din România sunt în evaluare la Parlament. Doamna Claudia Șerbănuță a propus ca asociația să redacteze o adresă pentru a se interesa de stadiul procesului legislativ.

  • Discuții referitoare la statutul bibliotecarilor din bibliotecile școlare.

În contextul aparteneței tuturor bibliotecarilor la Familia ocupațională Cultură atât în Legea 284/2010 cât și în variantele ulterioare de legi ale salarizării s-a exprimat îngrijorarea cu privire la trecerea bibliotecarilor din învățământ în subordinea Ministerului Culturii. Atât doamna dr. Gabriela Jurubiță de la Universitatea din București cât și domnul Bogdan Popescu de la BCU "Carol I" din București au precizat că, până în prezent, nu s-a pus problema schimbării subordonării bibliotecarilor școlari.

În contextul schimbărilor legislative foarte numeroase din ultima perioadă, domnul Bogdan Popescu a propus ca întâlnirile viitoare să se concentreze mai mult pe componenta legislativă a secțiunii.

Doamna Mihaela Vazzolla le-a mulțumit celor prezenți pentru participare și i-a invitat la următoarele întâniri ale secțiunii cu lucrări și propuneri pentru discuții.

 

Bogdan Popescu - secretar Secțiunea Legislație de bibliotecă și perfecționare profesională

 


 

Noutăți