Monografii

Tratatul de Biblioteconomie - Volumul III

Volumul III al Tratatului de biblioteconomie, coordonat de Prof. univ. dr. Mircea REGNEALĂ, Editura ABR, 2017, este disponibil pentru achiziție, pe baza unei solicitări transmise pe adresa ABR. Cererile de achiziție se transmit pe adresa ABR prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Lansat la cea de-a XXVIII-a Conferință Națională a ABR de la Brașov, acesta este conceput în spiritul volumelor anterioare și prezintă direcțiile  moderne – bazate pe un nou concept și o nouă tehnologie – de dezvoltare a biblioteconomiei contemporane. Pentru redactare s-a făcut apel la specialiști români din biblioteconomie, aflați în țară sau străinătate, familiarizați cu subiectele abordate.

Cu acest volum se încheie prezentarea temelor de bază ale științei bibliotecii. 

 

Prețuri:

Vol. III - 60 lei

Seturi:

Vol. I + Vol. II, partea I – 100 lei

Vol. I + Vol. II, partea II– 110 lei

Vol. II, partea I + Vol. II, partea II– 110 lei

Vol. I + Vol. II, partea I + Vol. II, partea II 160 lei

Vol. I + Vol. II, partea I + Vol. II, partea II + Vol. III – 210 lei

UN NOU TIRAJ DIN TRATATUL DE BIBLIOTECONOMIE

UN NOU TIRAJ DIN TRATATUL DE BIBLIOTECONOMIE

VOL. I, VOL. II (PARTEA I)

La cererea mai multor biblioteci și bibliotecari, ABR a suplimentat tirajul la Tratatul de biblioteconomie, Vol. I și Vol. II (Partea I). Prețul de achiziție a rămas același: un volum = 60 lei; ambele volume  = 100 lei.
Comenzile se primesc fie prin e-mail, la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., fie prin telefon, la nr. 0765 515033 (dra Emilia Enache). Plățile se pot face direct în contul nostru RO 02 RNCB 0090 0005 0835 0001 sau prin plata directă la secretariatul ABR (comunicându-se în prealabil).

    Seturi:

    Vol. I + Vol. II, partea I – 100 lei

    Vol. I + Vol. II, partea II – 110 lei

    Vol. II, partea I + Vol. II, partea II – 110 lei

    Vol. I + Vol. II, partea I + Vol. II, partea II – 160 lei

    Aveți în Anexă prezentarea celorlalte volume din Tratat și alte lucrări importante pentru profesia noastră, editate de ABR, care își păstrează actualitatea.

TRATAT DE BIBLIOTECONOMIE VOL. II (Partea a II-a)

La cea de-a 27-a Conferintă Națională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, care a avut loc la Timișoara, în perioada 6-9 septembrie 2016, a fost lansat

Volumul II (Partea a II-a)  al Tratatului de biblioteconomie.

Colaboratorii acestui volum, coordonat de dl profesor MIRCEA REGNEALĂ sunt următorii: Dr. ROBERT CORAVU (S.C. ROMDIDAC S.A.), Dr. VICTORIA FRÂNCU (Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București), Drd. CLAUDIA LUNGU (Biblioteca Națională a României), NICOLETA MARINESCU (Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași), Dr. IVONA OLARIU (Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași), AURELIA PERȘINARU (Biblioteca Națională a României), Dr. AURELIAN POPESCU (Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București), Conf. univ. dr. CRISTINA POPESCU (Universitatea din Bucureşti), Profesor universitar emerit MIRCEA REGNEALĂ (Universitatea din Bucureşti), Lector dr. OCTAVIAN MIHAIL SACHELARIE (Universitatea din Pitești).

Cu acest volum se încheie abordarea tehnicilor fundamentale de biblioteconomie începute cu partea întâi a volumului II. Sunt dezvoltate aici temele: indexarea documentelor; sisteme standardizate de control bibliografic; sistemul de cataloage de bibliotecã; prezervarea, conservarea, restaurarea; comunicarea colecţiilor; produse şi servicii de informare; evaluarea în bibliotecã, statistica de bibliotecã.

Volumul, care cuprinde 587 pagini, este tipărit pe hârtie lucioasă, cu ilustrații color, cu fascicole cusute și coperte cartonate.

COSTUL UNUI VOLUM ESTE DE 60 LEI. Cererile de achiziție se transmit pe adresa ABR, fie prin e-mail (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), fie prin telefon (Emilia Enache – secretar executiv – 0765515033).

Pentru celelalte volume din Tratat,  Consiliul director al ABR a stabilit următoarele prețuri:

 

Vol. II, partea I – 60 lei

Vol. II, partea II – 60 lei

Seturi:

Vol. I + Vol. II, partea I – 100 lei

Vol. I + Vol. II, partea II – 110 lei

Vol. II, partea I + Vol. II, partea II – 110 lei

Vol. I + Vol. II, partea I + Vol. II, partea II 160 lei

Aveți în Anexă prezentarea celorlalte volume din Tratat și alte lucrări importante pentru profesia noastră, editate de ABR, care își păstrează actualitatea.

UN NOU TIRAJ DIN TRATATUL DE BIBLIOTECONOMIE

UN NOU TIRAJ DIN TRATATUL DE BIBLIOTECONOMIE
VOL. I, VOL. II (PARTEA I)


Stimați colegi,

La cererea mai multor biblioteci și bibliotecari, ABR a suplimentat tirajul la Tratatul de bilblioteconomie, Vol. I și Vol. II (Partea I). Prețul de achiziție a rămas același: un volum = 60 lei; ambele volume  = 100 lei.
Comenzile se primesc fie prin e-mail, la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., fie prin telefon, la nr. 0765 515033 (dra Emilia Enache). Plățile se pot face direct în contul nostru RO 02 RNCB 0090 0005 0835 0001 (comunicându-se în prealabil) sau prin plata directă la secretariatul ABR.

Emilia Enache
Secretar executiv  ABR

TRATAT DE BIBLIOTECONOMIE

TRATAT DE BIBLIOTECONOMIE

VOLUMUL  II

Partea I

A apărut Volumul II (Partea I) al Tratatului de biblioteconomie. Acest volum cuprinde tehnici fundamentale de biblioteconomie - dezvoltarea colecțiilor, evidența, gestionarea și organizarea colecțiilor, precum și catalogarea colecțiilor - la care se adaugă informatizarea bibliotecilor, prima sinteză românească asupra acestui subiect. Lucrarea realizată de prestigioși specialiști români se bazează pe cercetări, norme și standarde naționale și internaționale, dar și pe legislația românească de profil. Volumul cuprinde 619 pagini, cu 148 de pagini mai mult decât volumul I, și este tipărit pe hârtie satinată, cu ilustrații color.

COSTUL UNUI VOLUM ESTE DE 60 LEI. În cazul în care se dorește achiziționarea ambelor volume, costul va fi de 100 lei  (60 lei Vol. II + 40 lei Vol. I – redus de la 60 lei) .

Cererile de achiziție se transmit pe adresa ABR, fie prin poștă (Biblioteca Naţională, ABR, Bd. Unirii, nr. 22, cod 030833), fie prin e-mail (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), fie prin telefon (Emilia Enache – secretar executiv – 0765515033).

Secretariatul ABR

Lansarea Ghidului de cultura informației

Asociația Bibliotecarilor din România, în data de 24 ianuarie a lansat, în noul sediu al  Bibliotecii Naționale a României cartea Ghid de cultura informației a doamnei profesoare Angela Repanovici, președinta Secțiunii Cultura informației din cadrul ABR.

Lucrarea a fost prezentată de președintele ABR, prof. univ. dr. Mircea Regneală,   referentul științific al cărții, care a vorbit despre istoricul și importanța culturii informației în societatea contemporană, precum și despre dezvoltarea conceptului de cultura informației în spațiul românesc. A urmat autoarea care a expus concepţia ce a stat la baza realizării acestui instrument de informare și structura sa. Au luat apoi  cuvântul mai mulți participanți.

Au fost prezenți aproape o sută de bibliotecari, directori de biblioteci și specialiști în știința informării veniți din toată țara și din toate tipurile de biblioteci, profesori de la catedra de specialitate, reprezentanţii Institutului Cultural American și Institutului Goethe, cu care ABR are de mai mulți ani strânse relații de cooperare, ai Ministerului Culturii și Cultelor. În final, toți cei prezenți au primit câte un exemplar gratuit din lucrare cu autograful autoarei.

Toţi participanții la cele doua cursuri, pentru bibliotecile școlare și bibliotecile universitare, organizate de ABR in anul 2011, vor primi, de asemenea,  cu titlu gratuit câte un exemplar din Ghid, precum și toate filialele ABR și bibliotecile Caselor Corpului Didactic ai căror bibliotecari sunt membri ABR.

Read more: Lansarea Ghidului de cultura informației

Romanian Libraries

Cu ocazia Conferinţei Naţionale de la Sibiu, pe data de 7 septembrie 2011 a fost lansată lucrarea Romanian Libraries*, cea mai nouă apariţie din colecţia Biblioteca ABR.

Lucrarea a fost prezentată de coordonatorul ei, prof. Mircea Regneală. Prof. Regneală a enumerat raţiunile care au stat la baza elaborării acestei cărţi, dintre care cea mai importantă a fost absenţa din literatura biblioteconomică românească a unei lucrări destinate publicului din străinătate în care să fie prezentat sintetic sistemul românesc de biblioteci.

Romanian Libraries este structurată în şase capitole, dedicate Bibliotecii Naţionale a României, Bibliotecii Academiei Române şi reţelelor de biblioteci publice, universitare, şcolare şi specializate. Autorii lor au îmbinat prezentarea istoricului şi evoluţiei bibliotecilor sau reţelelor de biblioteci pe care le-au abordat cu sublinierea aspectelor actuale ale activităţii acestora.

La lansare au fost prezenţi patru din cei şase autori ai lucrării: Elena Tîrziman (The National Library of Romania), Carmen Pesantez (School Libraries), Gheorghe Buluţă (Public Libraries) şi Robert Coravu (University Libraries). Celelalte două capitole au fost elaborate de Gabriela Dumitrescu (The Romanian Academy Library) şi Mihaela Zecheru (Special Libraries). Traducerea textelor în limba engleză a fost asigurată de Corina Apostoleanu.

Imagine din timpul lansarii cartii Romanian Libraries Imagine din timpul lansarii cartii Romanian Libraries

_ _ _ _ _ _ _ _ _

* Romanian Libraries / edited by Mircea Regneală; English version: Corina Apostoleanu. Bucharest: Romanian Library Association, 2011. 227 p. (Biblioteca ABR, 25). ISBN 978-973-85962-8-3. Preţ: 30 lei. Comenzile pot fi transmise pe adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Coperta lucrarii Romanian Libraries

Noi studii de biblioteconomie

Mircea Regneală, Noi studii de biblioteconomie. Bucureşti: Editura ABR, 2009. 632 p. ISBN 978-973-85962-5-2 ("Biblioteca ABR"; 24)

Read more: Noi studii de biblioteconomie

Publicaţii editate sub egida ABIR

 • Vocabular de biblioteconomie si stiinta informării / Mircea Regneală. - Bucuresti : Asociatia Bibliotecarilor din Învătământ - România, 1995-1996. - 2 vol. (XII, 252p. ; 278p.) ; 23cm. - ISBN 973-0-00184-7 (Biblioteca ABIR; 1)
 • Introducere în biblioteconomie / Saluc Horvat. - Bucuresti : Grafoart, 1996. - 222p. ; 20cm. - Contine bibliogr. - ISBN 973-9054-06-4 (Biblioteca ABIR; 3)
 • Dictionar de biblioteconomie si stiinta informării : român - englez / Mircea Regneală. - Bucuresti : ABIR ; Constanta : Ex Ponto, 1999. - 317 p. ; 21 cm. - ISBN 973-99102-6-2 (Biblioteca ABIR; 4)
 • Dictionar de biblioteconomie si stiinta informării : englez - român / Mircea Regneală ; cuv. de întâmpinare de Ion Stoica. - Bucuresti : ABIR ; Constanta : Ex Ponto, 1999. - 333 p. ; 21 cm. - Contine bibliogr. - 973-99102-6-3 (Biblioteca ABIR; 5)
 • Tezaur bazat pe CZU : Clasa 02 : Biblioteconomie / corespondente în lb. română întocmite de Constanta Dumitrăsconiu. - 1999. - 42 p., [6] f. sch. - Text pe două coloane. - Contine bibliogr. - ISBN 973-99102-1-1 (Fasc.1) ( Biblioteca ABIR; 7)
 • Tezaur bazat pe CZU : Clasa 1 : Filosofie / corespondente în lb. română întocmite de Elena Drăgoi. - 1999. - 144 p. - Text pe două coloane. - Contine bibliogr. - ISBN 973-99102-2-X (Fasc.2) (Biblioteca ABIR; 8)
 • Tezaur bazat pe CZU : Clasa 2 : Religie. Teologie / corespondente pentru indicii 2/245 întocmite în lb. română de Monica Achiri. - 1999. - XXI, 308, [8] p. - ISBN 973-99102-3-8 (Fasc.3) ( Biblioteca ABIR; 9)
 • Tezaur bazat pe CZU : Clasele 57/59 : Biologie / corespondente în lb. română întocmite de Liliana-Emilia-Constantina Popescu. - 1999. - 180 p., [5] f. sch. - Text pe două coloane. - Contine bibliogr. - ISBN 973-99102-4-6 (Fasc.4) ( Biblioteca ABIR; 10)
 • Tezaur bazat pe CZU : Clasa 8 : Lingvistică. Literatură / corespondente în lb. română, engleză si franceză întocmite de Victoria Frâncu. - 1999. - X, 128 p. - ISBN 973-99102-5-4 (Fasc.5) (Biblioteca ABIR; 11)
 • Ghid de informatizare a bibliotecilor mici si mijlocii / traducere si adaptare din limba franceză Robert Coravu, Mircea Regneală ; coordonare si revizie generală Mircea Regneală. - Constanta : Ex Ponto, 2000. - 175 p. - ISBN 973-8036-93-6 (Biblioteca ABIR; 12)
 • Studii de biblioteconomie / Mircea Regneala. - Constanta : Ex Ponto, cop. 2001. - 389 p. : tab., fig. ; 21 cm. - Contine note si bibliogr. dupa capitole. - ISBN 973-8227-02-X (Biblioteca ABIR ; 13)
 • Tezaur bazat pe CZU : Clasele 634/635 : Horticultură / corespondente în lb. română întocmite de Rodica Trăistaru, Eugenia Grecescu, Georgeta Pădureanu. - Craiova: Biblioteca Universitătii din Craiova; Constanta: Ex Ponto, 2001. - p. - Text pe două coloane. - Contine bibliogr. - ISBN 973-99102-7-0 (Fasc.6) (Biblioteca ABIR; 15)
 • Tezaur bazat pe CZU : Clasele 793/799 : Activitate fizică / corespondente în lb. română întocmite de Nadia Cristescu, Marilena Stroie. - Bucuresti: Biblioteca Academiei Nationale de Educatie Fizică si Sport; Constanta: Ex Ponto, 2001. - p. - Text pe două coloane. - Contine bibliogr. - ISBN 973-99102-8-9 (Fasc.7) (Biblioteca ABIR; 16)
 • Ghid de resurse Internet pentru biblioteci si bibliotecari / Robert Coravu. - Bucuresti : Asociatia Bibliotecarilor din Invatamânt-România, 2002. - 147 p. - ISBN 973-99102-9-7 (Biblioteca ABIR; 15)
 • FRÂNCU, Victoria. Tezaur interdisciplinar multilingv pentru uzul bibliotecilor: română, engleză, franceză (Biblioteca ABIR; 16)
 • WATSON, Malcolm W. (ed.).  Managementul informatiei si al bibliotecilor în mileniul III (Biblioteca ABIR; 20)
 • Metodologia de aplicare a normelor ISBD(M) / [lucrare elab. de] Ioana Borocan si Constanta Dumitrăsconiu. - Ed.a 2-a. - Bucuresti : Imprimex, 1994. - 164p. ; 24cm. - Înaintea tit.:Biblioteca Centrală Universitară din Bucuresti & Asociatia Bibliotecarilor din Învătământ. - Contine bibliogr. (Informatie si formatie)
 • Metodologia de aplicare a normelor ISBD(S) / lucrare elab. de Eugenia Tudorică . - Ed. a 2-a, rev. - Bucuresti : Biblioteca Centrală din Bucuresti : Asociatia Bibliotecarilor din Învătământ - România, 1999. - 96 p. : tab. ; 30 cm. - Contine glosar si bibliogr.
 • Metodologia de aplicare a normelor ISBD(S) / Eugenia Tudorică . - Bucuresti : Imprimex, 1994. - 84p. ; 29cm. - Înaintea tit. : Biblioteca Centrală Universitară din Bucuresti. Asociatia Bibliotecarilor din Învătământ-România . - Contine bibliogr. - ISBN 973-96751-1-5 (Informatie si formatie)
 • Directii si strategii de dezvoltare a colectiilor în bibliotecile universitare / Viorica Iepureanu, Alexandra Enescu; în colaborare cu Gabriela Armeanu, Dragna Baron, Ioana Tunaru. - Constanta : Ex Ponto, 2001. -  Pe cop.: Asociatia Bibliotecarilor din Invatamânt - România. Sectiunea Dezvoltarea Colectiilor. - Contine bibliogr. - ISBN 973-8227-64-X
 

Noutăți